Problems with Workbench, ODBC, MySQL and the data specialist exam

Hi

I have a problem with taking this exam: https://learndomo.domo.com/learn/course/383/play/1608/data-specialist-practical-test-2h

The task wants you to use Workbench 5 to set up a MySQL job and then import the data from Workbench to Domo. The connection to Domo from Workbench works fine. When I use the parameters for the MySQL server, I get the following error:

[03.31.21 5:19:30 AM] Value cannot be null.

Parameter name: input

I have tried using the System DSN that has been configured and also the Connection Builder using the parameters mentioned. The problem is always the same. I know the ODBC connection works as I can pull a table into Access using the same Domo DSN Connector.

Just wondering if anyone who tried taking the exam ran into the same problems?


Thanks

Ian

Tagged:

Answers

  • jaeW_at_Onyx
    jaeW_at_Onyx Budapest / Portland, OR 🟤

    @IanMaddrell this is probably a configuration issue. Please attach screenshots and check your settings closely.

  • Thanks for the help with this. As far as I can tell, all of the screens are populated fine. I tried the settings from the test as per the 2nd screen, but again the problem is the same. I am sure I read somewhere it is better to use the System DSN, but that has the same problem.

    Thanks

    Ian

  • jaeW_at_Onyx
    jaeW_at_Onyx Budapest / Portland, OR 🟤

    Hey @Ian, sorry for the delayed response, do you have a query (fourth screen)

    are you able to validate connector settings? (second screen)

  • Hi, thanks for the help with this. I am not sure what you mean in terms of a query, I think the answer is yes. I interpreted the instructions to make a connection builder query. The query looks like this: Server=certificationdb.domotech.io;Port=3306;Database=domocertification;Uid=certification;Pwd=zXheIX3kt;

    Not sure what you mean by validate the connector settings? I don't think there is an option in Workbench for this? There is an instruction that states the same connector settings can be used with ODBC data source connection in Windows. But this works fine and I can test in Access by using the the System DSN. The System DNS also reports the test worked. See attached screenshot.....

    I found a Domo article that says you should use the System DNS, which works fine, in preference to the connection builder or the query option. But no matter which connector I use in Workbench the problem is always the same.


    Thanks

    Ian

  • Hi, just thought I would update this case. I figured out what the problem was.... There was a missing step in the instructions, Domo should have mentioned that the in the Database Query Editor you needed to insert the following SQL command = SELECT * FROM Transactions. I managed to figure this out as the message was saying there was a blank field and I went through all of the fields to figure out this was the missing information.


    Thanks

    Ian